Egenskaper som hovawarten

En hovawart uppfyller alla krav man kan ställa på en brukshund. De medfödda anlagen har gjort både den ursprungliga och den vidareutvecklade hovawarten till en ovillkorligt pålitlig vakthund. De är inga bandhundar och de lämpar sig inte för jakt. Eftersom de inte har någon utpräglad jaktinstinkt är det lätt att vänja dem av med att rymma och ströva omkring på egen hand och att lära dem att hålla sig i närheten av hemmet. Därför är de idealiska familjehundar under förutsättning att de får tillräcklig kontakt med människorna i sin omgivning och nog med utrymme att röra sig på.

Det utmärkta luktsinnet gör hovawarten  kvalificerad för allt slags sökarbete. Vaktinstinkten är mycket stark men den går sällan till överdrift. En hovawart förföljer inte varenda person, som passerar i närheten , under ihållande skällande. De underordnar sig villigt sin herre men har trots det mycket goda förutsättningar att bli bra skyddshundar.            

Hovawart är mycket lättlärd och det de en gång lärt sig sitter kvar. De är mycket arbetsvilliga och man kan tydligt se att de tycker om arbeta.  En sådan  hund visar sällan någon utpräglad skärpa som unghund. När de är utvuxna visar de däremot en lidelsefull kamplust (utan att vara aggressiva). De är trofasta och mycket följsamma men kan ibland trots det kräva ganska hård behandling. Hovawarten har en stark benägenhet att ge sitt fulla förtroende åt en människa men de är mycket tillgivna och helt pålitliga även mot familjemedlemmar och husdjur.

Hovawarten är en mycket stabil och enhetlig ras när det gäller karaktärsegenskaper. De finns i arvsmassan  och det är förhållandevis lätt att ta fram de anlagen vid inlärning. En hovawart är sällan aggressiv mot andra hundar, de är inga jakthundar, däremot är de synnerligen arbetsvilliga och aktiva. De är normalt mycket följsamma och lätthanterliga men de är mycket skarpa när de tvingas att försvara sig. 
 

Redan vid sexmånaders ålder påbörjas valparnas träning och rasklubben har flera egna träningsplatser runt om i hemlandet. Tragglar man momenten om och om igen kan hoffen tröttna och lägga av. Man ska ha klart för sig att den i regel kräver mer jobb än en schäfer för att bli bra, men det tycks inte hindra att bli bra, men det tycks inte hindra att fler och fler människor som haft andra brukshundar börjat intressera sig för hovawart. Det innebär att fler av dem kommer ut och tävlar. En av hovawartens tillgångar är dess stora nyfikenhet som är värdefull t ex i arbetet som räddningshund. Trots sin storlek är hovawarten smidig och tar sig fram överallt och dess snabbhet gör att den med framgång används som draghund.

Rasen är tillgängligare mentalt idag än för bara några år sedan. Den har mer motor, är mer arbetsvillig och har mer social kamplust. Det här är egenskaper som alla uppfödare arbetat målmedvetet med att förstärka. Man kan beskriva hovawarten som dominant i sitt samröre med andra hundar. Den är signalsäker, följaktligen blir den inte missförstådd och den är själv sällan aggressiv. Dock är jaktlekarna hårdhänta och det är inte säkert att hundar av vekare raser, som retriver och collie, uppskattar hovawartens sällskap.
 
Som på de flesta stora raser finns  det höftledsfel på hovawart. Alla hundar som importerats till Sverige fr o m 1976 har varit friska. Det får man betrakta som en väldig tur i och med att flera av dem kommit som valpar. De importerade hundarna, ofta från Tysklands bästa brukslinjer, har gett oss hoffar med större social kamplust och vackrare exteriör. Rasen  har kontinuerligt förbättrats och man ser inte längre de loja klossartill hundar som fanns tidigare.  

Vad är då hovawartens största fördelar? Den är livlig, lättlärd och förarkontakten har man ofta gratis. Den är lekfull och behåller barnasinnet upp i hög ålder. Och det är en rolig hund att ha, eftersom hovawarten själv tycker att det mesta är kul!  Förutom höftledsfelen hos en del hundar har IHF-mötena inte behövt behandla någon större flora sjukdomar eftersom hovawarten är en generellt sett mycket frisk ras. På senare år har man dock uppmärksammat hundar med en underfunktion hos sköldkörteln, en sjukdom som tycks följa vissa blodslinjer.   Huvuddelen av hundarna är öppna och trevliga, men kan ibland vara lite för livliga, lite för hoppiga och lite för glada i att använda sin mun när de tar kontakt för att ägarna ska klara av dem.

Hovawarten är en pigg och alert hund, reaktionssnabb men med tassarna mer på jorden än t ex vallhundarna. Hovawarten är fysiskt sett robust men jag uppfattar den ändå som en känslig hund. De är sällan aggressiva mot sina artfränder men kan skrämma andra hundar genom sina hårdhänta lekar. Om man tillåter sig att använda förmänskligande adjektiv skulle jag nog påstå att en en del hoffar är snudd på långsinta, de har ett elefantminne och glömmer aldrig en oförrätt. Samtidigt är de spontana hundar och det är en rolig och fascinerande ras. Det rör sig mycket i skallen på en hovawart, ibland kanske t o m lite i mesta laget!

Detta vill jag som uppfödare veta inför ett eventuellt hundköp

a) din erfarenhet av brukshundar/ katter ?

b) vad du ämnar inrikta dig på med din hund/katt?

c) hur du bor?

d) hur löser du det när du jobbar eller reser bort?

e) allergi i familjen, hur löser ni det?

f) hur ställer du dig till armbågs-och höft röntgen, mentalbeskrivning vid 12-18 månaders ålder för hunden?

g) vad har du för uppfostringsmetoder?

Att tänkta på inför valet av hund och hundras

Val av hundras -  läs mer via val av hundras

Val av valp - Det är svårt att välja den valp som bäst motsvarar önskemålen om du är ovan eller okunnig. De allra flesta uppfödare hjälper dig gärna med detta. Tala därför om precis vad du har för önskemål

Välj uppfödare -Eftersom du bör kunna vända dig till uppfödaren och fråga om allt när det gäller hunden i flera år framöver, bör du inte bara välja en valp du trivs med, utan också välja en uppfödare du har förtroende för. Den frågan kan bara du avgöra. Det har ingenting med storleken på uppfödarens verksamhet att göra.

En uppfödare kan aldrig garantera att den valp du valt kommer att bli utställningsvinnare, lydnadvinnare eller dylikt. En uppfödare kan aldrig garantera att hundvalpen kommer att bli oskadad eller frisk under hela levnadstiden. Det enda uppfödaren kan garantera är att alpen vid åtta veckors ålder inte är rumsren.

När du har bestämt digNär du kommit så långt att du bestämt dig för en valp, så får du tidigast hämta den vid 8 veckors ålder. När du hämtar valpen ska uppfödaren ha förberett alla papper och besiktningar m m.

Historien om rasen - Hovawart

Hovawart är en gammal tysk ras och var redan på medeltiden en populär sällskapshund. Hovawart betyder gårdvar och namnet kommer ifrån tyskans: hova = gård och wart = väktare.

 Redan på 1800-talet hade man Hovawart, då och även senare med inblandning av andra raser. Målet var redan då att få fram en robust och rörlig hund med goda väktarinstinkter. Förutom att den var en uppskattad familjemedlem användes den som draghund och hjälpte familjen att vakta hemmet.

1922 började några tyska uppfödare (under ledning av Curt F. König) att intressera sig för rasen och beslöt sig för att återkonstruera den.

I de gamla bergsbyarna hittades enstaka exemplar, sen började ett omfattande avelsarbete. 1937 blev Hovawart godkänd som ras av den tyska kennelklubben. Rasen blev verkligen populär.

Vid andra världskriget fick rasen en enorm nedgång. 1947 började rasen att långsamt öka igen. Hovawarten hade uppblandats ganska friskt av andra raser under kriget. Det var ett tungt arbete som rasvännerna hade framför sig.

Dagens hundar är en produkt av bl a schäfer, newfoundlandshund, leonberger, kuvasz och till 55% av hovawart- liknande bastarder. Rasens främsta användningsområde i hemlandet numera är som skyddshund.

1964 slöts rasen till brukshundsgruppen i Tyskland. Rasen kom till Sverige genom Ulrika Borg (kennel Hejderidarens) som 1967 importerade en svart tik vid namnet Cara von Goldigtor från Schweiz. året efter kom Boy von Goldigtor.1970 registrerades den första kullen hovawart i Sverige. Under70-talet började fler uppfödare att intressera sig för rasen.

Årligen registreras 160 - 200 Hovawart i Sverige, en siffra som hållit sig relativt konstant de senaste åren. Uppskattningsvis finns cirka 2.000 hundar i Sverige.

 Hovawart är exceptionellt bra i sök-och räddningsinsatser, spårning och brukshund aktiviteter. I utbildning och i synnerhet lydnads arbeta är det viktigt att hålla positiv förstärknings arbete och motivations upplägget i träningsarbetet Det är viktigt att inse att Hovawart arbetar med dig och inte för dig. De har förmågan att tänka och handla självständigt. Deras naturliga bevakning instinkt till exempel kräver lite träning, även om det är inneboende. En hovawart kan lätt bli motvilliga om utbildningen bygger endast på straff.

Hovawart är fantastiska men kräver en god överensstämmelse mellan hund och ägare, i livsstil och temperament. En bra match gör glada hundar och glada ägare.

En Hovawart har en ädel och självmedvetna aura. De är nyfikna och intelligenta. Suverän och oberoende. Stolt och stark. En prototyp av en hund som inte vill behaga dig. Det tar mer än en behandling. Deras starka och oberoende personlighet lever på din respekt. Din belöning är respekt tillbaka. Ge dem konsekvens och rättvisa och du kommer att ha en ovillkorlig partnerskap för livet. När du tjänat sin respekt hittar du också att de är lojala och hängivna. Ägnas åt dig. Ägnas åt din familj. En Hovawarts älskar att lära sig nya saker. Repetition tråkar dem. De gör en hel del att tänka på sin egen väg. Som när du försöker din 3: e "hämta den" i rad i samma träningspass. De kommer förmodligen att börja tänka att det är meningslöst att göra saker om och om igen, och hitta något med mer variation att göra.

Är hovawart något för dig??

Är en hovawart en lämplig hund för Dig?

En underbar brukshund med humor och humör!

En hovawart är en livlig och intelligent hund. De är lättlärda men envisa, de gör inget utan att de anser sig ha någon vinning av det själva. De är trogna sin ”flock”, familj och de kräver en vänlig men fast hand för att uppfostras till den trevliga hund de har förutsättningen att bli. Det är en allround, följsam, robust och smidig hund som lämpar sig i alla bruksgrenar, agility, drag, tjänstehund i bevakning och räddning.

Rasen är ingen ren sällskapshund utan de behöver få arbeta med sina sinnen för att må riktigt bra. Hovawarten är kända för att vara orädda, livliga, intelligent och lättlärd som ÄLSKAR ATT JOBBA. Den är livig att lära sig saker och mår bäst om den får arbetsuppgifter som ger den möjlighet att använda alla sinnen.  Bruksarbete som spår, sök, skydd, bevakning eller räddning klarar de alldeles utmärkt. De tycker dessutom att det är väldigt kul att arbeta. Även lydnad och andra typer av sysselsättning är bra.

Det man ska tänka på om man är intresserad av hovawart är att det är en hund med både humor och humör! Detta kan ibland vara jobbigt på olika sätt. Hovawart älskar alla upptåg och äventyr. På tävlingsbanan t ex tycker alltid publiken att det är underhållande om hoffen plockar fram sin sida av humor… föraren brukar dock inte uppskatta det lika mycket!

Fast hand - En hovawart påvisar dina brister direkt. Om du skriker - stänger den av öronen. Om du springer efter den – springer den fortare. Om du stramar upp kopplet vid ev. hundmöten uppfattar hovawarten att du är osäker och skall skydda dig. Det viktigt att de uppfostras vänligt men bestämt så att de lär sig vad som är rätt och fel i livet Det krävs att du är en trygg, konsekvent flockledare, en initiativtagare lekledare och uppfostrare. Ju lugnare och stabilare auktoritet du visar din hund, desto tryggare och stabilare hund får du som dyrkar marken du går på.  Du skall inte vara en dominerande diktatur för då söndrar du sönder hundens förtroende för dig.

Andra hundar - En hovawart leker och umgås gärna med andra hundar. Den har ett klart och öppet kroppspråk och är i regel mycket bra på att tyda  och reagera andra hundars och människors kroppsspråk.

Pälsvården - Pälsvården är enkel. Borstar du igenom din hund en gång i veckan så håller du både pälsen och ditt hem i bättre kondition. Fällperioder ett par gånger per år.

Älskar sin familj - En hovawart älskar sin familj vad den än tar sig för. Den är lika ivrig och glad för att få följa med på en fisketur med båten, en husvagnsemester som på en lång, fjällvandringar, härlig skogspromenad. En hovawart blir snabbt en uppskattad medlem av familjen.

Fördelar - Väluppfostrad hovawarten en glad och vänlig familjehund, som älskar att få vara med sin familj, inomhus som utomhus.  Uppmärksam och varskor vid främmande besök. Har en stor vilja och lämpar sig för alla bruksgrenar. Ivrig att lära sig nya saker.

Varför har du fastnat för just en hovawart? - En hovawart tycker om mycket motion och vill gärna ha arbetsuppgifter. Det är ingen hund som man bara går runt kvarteret med några gånger om dagen. Det är INGEN sällskapshund.  Den talar om (skäller) när någon person närmar sig och är mycket uppmärksamhet.

De första 2½ åren kräver att du lägger ner mycket energi och tid på din hund för att få en lugn, stabil och lyhörd hund som du kommer att ha mycket glädje av under många år. En hovawart lever vanligtvis till 12-14 år och är relativt frisk ras dvs har få rasbetingande sjukdomar.  Är du beredd att lägga ner tid och arbete… då har du en underbar brukshund och vän för livet!